Saturday 27 April 2013

Cara Membuat Fondant

 Bahan-bahan :
1sb + 2sk gelatin
1/4 cwn air sejuk
1/2 cwn sirap glukos
2 sb lemak sayur ( shortening)
1sb gliserin
1sk esen vanilla
8 cwn gula aising (ayak)
 Cara-cara :

1. Campur gelatin dan air. Biar seketika ( 2-5 min)
2. Panaskan gelatin secara "double-boiler" dan kacau sehingga larut.
3.Tambahkan glukos dan kacau sebati.
4. kemudian tambah shortening dan biar ia cair sepenuhnya.
5. Tambah gliserin dan esen vanilla. Padam api dan biar ianya suam.
6. Curahkan 4 cawan gula aising dalam mangkuk, buat lubang besar di tengahnya.
7. Curah adunan yang telah sejuk di tengah mangkuk tersebut dan adun dengan tangan perlahan-lahan.
8. Tambahkan gula aising lagi dan uli adunan sehingga ia menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
9. Sedia dibentukkan mengikut kreativi masing-masing.