Thursday 2 May 2013

Kek Ais krim

 Bahan Kek Span:
190gm gula pasir
95gm tepung gandum
25gm tepung jagung
20gm serbuk koko
45gm mentega cair
8 biji telur
1sk esen vanilla


Cara Membuat Kek Span Coklat:

1. Asingkan dulu telur putih dan merah.
2. Pukul telur kuning seketika dan masukkan 2 sb gula dan esen vanilla.
3. Pukul lagi sehingga kuning telur kembang dan berkrim.
4. Kemudian pukul putih telur (pastikan alatan mixer dibersihkan dulu) dan masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga telur kaku (tidak jatuh jika diterbalikkan)
5. Masukkan kuning telur ke dalam adunan putih telur. Kacau perlahan-lahan dengan spatula.
6. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak ke dalam adunan. kacau perlahan.
7. Akhir sekali masukkan mentega cair. kacau sebati.
8. Masukkan adunan ke dalam loyang 4 segi (9" x 9") dan loyang bulat (8" x 8")
9. Bakar dengan api atas dan bawah selama 45 minit.
10. Setelah masak, biar kek sejuk dan kemudian boleh dipotong untuk diletak ke dalam loyang
 (loose base tin)
11. Letakkan potongan loyang 4 segi dikeliling loose base tin, dan potongan bulat di dasar loyang.
12. Setelah itu, isikan aiskrim ke dalam potongan kek tersebut sehingga penuh. Kemudian tutup dengan potongan kek bulat dan balutkan dengan plastik wrap atau aluminium foil.
13. Simpan di dalam freezer semalaman. Hias kek dengan fresh cream.