Friday 26 April 2013

Resepi Kek Mud Coklat

sumber : taste.com
 Bahan-bahan:

200gm mentega (dicincang)
100gm coklat masakan
1/4 cwn air
1/4 cwn serbukk koko (diayak)
2sb serbuk nescafe
1 st esen vanilla
1 cwn gula kasto
3 biji telur
3/4 cwn tepung naik sendiri (diayak)

Cara-cara :

1. Panaskan oven 160 celcius. Griskan loyang 8 x 8 in dengan mentega dan alaskan dengan baking paper.
2. Masukkan mentega, coklat, air, koko, nescafe dan esen vanilla ke dalam periuk. Masakan bahan tersebut  dengan menggunakan whisk selama 6 ke 8 minit. dan setelah sebati, padamkan api dan biar seketika.
3. Sementara itu, pukul telur dan gula sehingga kembang dan berkrim. Setelah itu, masukkan campuran coklat, kacau sehingga sebati. akhir sekali masukkan tepung dan kacau sebati.
4. Curahkan adunan ke dalam loyang dan bakar adunan selama 55 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan kek dari oven dan biar selama 15 minit sebelum diterbalikkan ke atas redai kek.
6. Pastikan kek betul-betul sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang.
7. Untuk mendapatkan adunan yang lebih, bolehlah digandakan bahan-bahan kek.
8. Hias kek mengikut citarasa masing-masing.