Monday 1 April 2013

Resepi Kek Cawan Coklat Versi Bakar


Kek Cawan Coklat

Bahan-bahan

175gm Tepung gandum
2st baking powder
50gm serbuk koko
200gm gula kastor
2 biji telur gred A
240ml air panas
113gm mentega
2st esen vanilla
1/2st garam

Coklat Frosting:
120gm coklat masakan
150gm mentega
160gm gula icing (ayak)
1 1/2 esen vanilla

Cara-cara membuat kek cawan:

1. Panaskan oven 180 darjah celcius. Sediakan acuan kek cawan.(guna cup liner)
2. Sediakan campuran serbuk koko dan air panas. kacau sebati.
3. Ayak tepung gandum, baking powder dan garam.
4. Putar mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu. Kacau sebati.
5. Tambahkan esen vanilla dan campuran tepung dan kacau perlahan hingga sebati.
6. Akhir sekali tambahkan campuran koko yang telah sejuk. Kacau hingga sebati.
7. Isikan cup liner dengan adunan sebanyak 2 scoop bagi setiap cup liner.
8. Bakar selama 20minit atau sehingga adunan masak.

Cara-cara membuat coklat frosting:

1. Cairkan coklat secara double-boil. Setelah cair, sejukkan dulu coklat.
2. Putar mentega sehingga kembang dan tambahkan gula icing dan putar lagi sehingga gebu.
3. Tambahkan esen vanilla dan coklat cair dan putar lagi dengan perlahan sehingga adunan berkilat.