Thursday 28 March 2013

Resipi Kek Coklat Indulgence .

Bahan - bahan : -

180 gm tepung gandum (diayak)
3 sudu besar susu tepung
9 biji telur
180 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
2 sudu kecil esen vanilla
6 sudu kecil ovalette
3 sudu besar serbuk koko
2 sudu kecil coklat emulco


Cara - cara : -
1. Panaskan oven 170-180C. sediakan  loyang 8x8 inci. Alaskan dengan baking paper . Sapukan dengan sedikit mentega .
2. Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak ), kemudian putar hingga gebu
3. Tambahkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati .
4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Kemudian tuangkan bahagian (1) ke dalam loyang pembakar dan ratakan .
5. Kemudian bakar adunan hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit .
7. Setelah masak , keluarkan terus dari oven , terbalikkan kek dan sejukkan seketika .
8. Bakar adunan 2, 3 dan ke-4.
9. Setelah semua bahagian kek masak, sejukkan dahulu, sebelum dilapisi dengan mousse.


*******************************************************************************************************************************

Bahan - bahan mousse coklat hitam : -
200 gm chocolate masakan hitam
250ml whipping cream
2 biji kuning telur
2 biji putih telur
60 gm gula kastor
1tbsp gelatin
50 ml air

Cara - cara : -

Mousse Coklat Hitam -
1. Rendam gelatin denga air sehingga kembanng . Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut . Ketepikan .
2. Cairkan coklat masakan secara double boiler , masukkan kuning telur yang telah dipukul ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin air , gaul hingga sebati .
3. Putar putih telur dan gula hingga kembang , kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas . masukkan whipping cream yang diputar , gaul hingga rata .
4. Simpan mousse yang telah siap di dalam peti sejuk selama beberapa jam sebelum dilapisi ke atas kek.

Bahan - bahan mousse coklat putih : -
200 gm coklat masak putih
250ml whipping cream
100 ml susu segar
2 kuning telur
2 biji putih telur
60 gm gula kastor
2 tbsp gelatin
50 ml air

 Cara - cara : -

Mousse Coklat Putih -
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang . Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut . Ketepikan .
2. Cairkan coklat masakan putih secara double bolier , masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair , gaul hingga sebati . Kemudian , angkat .
3. Putar putih telur dan gaul hingga kembang , kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan  susu cair dan whipping cream yang diputar . Gaul hingga rata .
4. Simpan mousse yang telah siap di dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum dilapisi ke atas kek.

Resepi coklat ganache (topping) :-
500 gm coklat masakan / coklat compound
300 gm whipping cream
2 st sirap glucose / golden syrup / corn syrup
1 st esen vanilla .

Cara - cara : -
1. Potong coklat kepada kepingan - kepingan kecil .
2. Panaskan whipping cream di atas api yang perlahan sehingga berbuih kecil di tepi .
3. Setelah panas , curahkan ke dalam kepingan coklat . Biarkan seketika . (2 minit) .
4. Kacau kepingan coklat tersebut sehingga sebati . Biar seketika , kemudian curahkan ke atas kek .