Friday 29 March 2013

Apam Mekar .



Bahan-bahan:

1. 300 gm tepung gandum
2. 250 gm gula
3. 3 biji telur ,
4. 200 ml  ais krim soda F&N ,
5. 1 st coklat emulco / pandan  emulco/strawberi emulco ,
6. 1 sudu kecil ovalette .


                   


Cara - cara membuatnya :-
1. Panaskan kukusan .
2. Pukul telur bersama gula hingga kembang dan gebu .
3. Tambahkan esen vanilla / pandan / coklat *ikut citarasa sendiri* .
4. Kemudian , tambahkan ovalette dan pukul sehingga gebu .
5. Setelah itu , masukkan tepung gandum secara berselang - seli dengan ais krim soda F&N  dan pukul sehingga  gebu .
6. Warnakan adunan dan masukkan adunan ke dalam cawan apam yang telah disediakan .
7. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam pengukus dengan api yang besar selama 15 minit .
8. Setelah siap di kukus, angkat apam tersebut dan siap untuk dihidang .