Saturday, 25 May 2013
Resipi Kek Puding Karamel
Bahan-bahan :
Gula Hangus :
2 sb gula pasir (kurangkan ke 1 1/2sb)
Cara :
Letakkan gula di tengah loyang dan masak di atas api perlahan sehingga gula perang. Ketepikan seketika.
Puding Karamel :
1/2 tin susu cair
70gm gula kastor
1/2 st esen vanilla
3 biji kuning telur
Cara:
kacau perlahan-lahan sehingga sebati dan tapiskan ke dalam loyang yang ada gula hangus.
Kek :
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 biji kuning telur
135ml air
7sb minyak masak
1sk baking powder
Cara:
Pukul kuning telur, air dan minyak sehingga kembang.
Masukkan gula dan pukul sehingga kembang dan berkrim.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit menggunakan senduk. kacau sebati.
Meringue:
6 biji putih telur
70gm gula kastor
1sk cream of tartar
Cara:
Pukul telur putih sehingga kembang dan masukkan cream of tartar dan diikuti dengan gula sedikit demi sedikit sehingga adunan kembang dan kaku (tidak jatuh jika diterbalikkan)
Adunan kek dan meringue:
Kaup balikkan adunan kek ke dalam meringue sehingga sebati. Kemudian bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan titiskan warna yang dikehendaki. Sendukkan adunan yang berlainan warna ke dalam loyang puding secara berselang-seli sehingga habis. Setelah itu, bakar kek secara double-boiler(loyang diletakkan di dalam dulang yang berisi air panas). Bakar pada suhu 160 darjah celsius selama 1 jam (sehingga masak) di bahagian paling bawah oven. Setelah masak kek, biarkan selama 10 minit di dalam oven sebelum di bawa keluar untuk disejukkan. Terbalikkan kek setelah sejuk dan simpan di dalam peti ais.